Σε μια εκδήλωση με την οποία τιμήθηκε το έργο, η προσφορά και η μνήμη του ιστοριοδίφη και ερευνητή Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, στο Σπίτι της Κύπρου το «Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920».
Η παρουσίαση, όπως ανέφερε, προλογίζοντας, η Μορφωτική Σύμβουλος δρ Νάντια Στυλιανού, αποτελεί «εκδήλωση τιμής και μνήμης του εξέχοντος ερευνητή, ιστοριοδίφη, ιδρυτή και Προέδρου της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών» ο οποίος «τάχθηκε να υπηρετήσει με τον ερευνητικό του μόχθο το σύνολο της κυπριακής και της διεθνούς κοινότητας , συνθέτοντας ένα κορυφαίο έργο ‘ανασκαφής’ στην ιστορία των ανθρώπων της Κύπρου». Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκου Κενεβέζου.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τον Κουδουνάρη σκαπανέα της ιστορικής έρευνας και υπογράμμισε ότι έτρεφε βαθύτατη εκτίμηση τόσο στο έργο όσο και στην προσωπικότητα του πολυγραφότατου Κουδουνάρη. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το έργο και η έρευνά του κατατάσσουν τον Κουδουνάρη ανάμεσα στους μεγάλους Κύπριους ερευνητές και ιστοριοδίφες. Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι από όλα τα έργα του Κουδουνάρη ξεχωρίζει το «Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920» το οποίο στην εμπλουτίστηκε από την πρώτη του έκδοση το 1989 και περιλαμβάνει τις όψεις της κυπριακής κοινωνίας ολόκληρου του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Υπογράμμισε ότι οι επτά εκδόσεις αποτελούν συγγραφικό και ερευνητικό άθλο καθώς σε αυτές μπορεί κανείς να ανατρέξει σε περιόδους που στιγμάτισαν την κυπριακή ιστορία όπως η οθωμανική περίοδος, η παραχώρηση της Κύπρου στους Βρετανούς, οι διαδηλώσεις υπέρ της ένωσης το 1901 και οι Βαλκανικοί πόλεμοι.
Σημαντικότατο κρίκο στην ιστοριογραφική αλυσίδα της Κύπρου, χαρακτήρισε τον Κουδουνάρη ο Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Γιώργος Γεωργής. Ο κ. Γεωργής υπογράμμισε ότι αναζητώντας πληροφορίες για την έρευνά του ο Κουδουνάρης ανέτρεξε σε βιβλιοθήκες στα Επτάνησα, στη Βενετία και σε Αρχεία από το Πατριαρχείο μέχρι του ελληνικού και του βρετανικού κράτους. Παράλληλα, ο κ. Γιωργής τόνισε ότι το «Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920» αποτελεί πολύτιμο έργο υποδομής για τους επιστήμονες αλλά και απαραίτητο βιβλίο για όλους τους πολίτες που θέλουν να μάθουν την κυπριακή ιστορία. Σημείωσε, επίσης, ότι από την πρώτη έκδοση του βιβλίου όλη η ιστορική κοινότητα του νησιού συνειδητοποίησε τη σημασία του έργου ενώ το γεγονός ότι ο Κουδουνάρης ενδιαφέρεται για την «ολική Κύπρο» χωρίς εθνικιστικές αντιλήψεις κατέστησε το έργο και τον συγγραφέα κοινά αποδεκτό. Ο κ. Γεωργής υπογράμμισε, τέλος, τη μεγάλη επιστημονική σημασία των τριών έργων του Κουδουνάρη: για την επτανησιακή καταγωγή κυπριακών οικογενειών, για τη συμβολή του Αρσάκειου στην κυπριακή εκπαίδευση και την πρωτοβουλία του για την ίδρυση της Κυπριακής Εταιρείας Σπουδών.
Έργο μνημειώδες και τιτάνιο χαρακτήρισε το βιβλίο του Κουδουνάρη ο Καθηγητής, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης. Ο κ. Αιμιλιανίδης υπογράμμισε ότι ο Κουδουνάρης αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και το έργο του άφησε παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Παράλληλα, σημείωσε ότι η αντικειμενικότητα ήταν το δυνατό σημείο του έργου του Κουδουνάρη ο οποίος έδινε τεράστια έμφαση στην πρωτογενή έρευνα έχοντας σκοπό τη διάσωση της ιστορίας και για αυτό κατέστη ένας δημόσιος διανοούμενος.
Ο διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Φρέντερικ, Γιάννης Τουμαζής σημείωσε ότι ο Κουδουνάρης λάτρευε την Ελλάδα, τους πνευματικούς ανθρώπους, τις τέχνες και τον πολιτισμό της. Είπε, επίσης, ότι ο Κουδουνάρης ήταν μια αξιοπρεπής και αριστοκρατική προσωπικότητα και ταυτόχρονα ένας απλός άνθρωπος, ασυμβίβαστος με τον συντηρητισμό και το κατεστημένο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο Κουδουνάρης, είχε τον ενθουσιασμό και τη σπιρτάδα του νεοφώτιστου μέχρι το τέλος της ζωής του. Ανακοίνωσε, τέλος, τη δημιουργία κοινωφελούς ιδρύματος με την επωνυμία «Ίδρυμα Αριστείδη Κουδουνάρη και Γιάννη Τουμαζή» που ως σκοπό θα έχει την προώθηση της έρευνας για τη γενεαλογία και για την τέχνη στην Κύπρο στηρίζοντας και ενθαρρύνοντας κυρίως νέους ερευνητές και επιστήμονες στους δύο αυτούς τομείς.
Κατά την αντιφώνησή της η κ. Άρτεμις Κουδουνάρη-Γιορδαμλή, αδελφή του εκλιπόντος, αφού ευχαρίστησε το Σπίτι της Κύπρου και τους συντελεστές της εκδήλωσης, μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους αναμνήσεις και εικόνες από την οικογενειακή και κοινωνική ζωή του Αριστείδη Κουδουνάρη.
Πηγή: KYΠΕ